Schouw fietspaden Edam-Volendam

Woensdag 5 juni heeft de afdeling Waterland de fietspaden en veiligheid in Edam en Volendam eens nader bekeken. Samen met wethouder Schilder en de ambtenaren Smit en Hoving stapten Theo van den Brandt, Jaap Zwarthoed en John Rikveld op de fiets.

We starten bij het gemeentehuis en vandaar fietsen we naar de rotonde Zuidpolderlaan Dijkgraaf Poschlaan. We hebben opmerkingen gekregen over de versmalling van het fietspad bij de rotonde. Voor bakfietsen, driewielers en tandems is dit erg vervelend.

De wethouder heeft geen idee waarom deze versmalling is aangebracht. Hij laat nu onderzoeken waarom dit zo is uitgevoerd en zal de versmalling eventueel laten verwijderen.

De rijtoer gaat verder via de Singelweg naar de kruising met de N247. We steken over en komen op de parallelweg Klein Westerbuiten. Schoolgaande jeugd en ook anderen hebben veel last van deze onoverzichtelijke oversteek. Wij vragen de wethouder of hier een betere oversteek voor fietsers valt te realiseren. Maar dat zal nog niet meevallen.

We rijden verder via de Oosthuizerweg richting de rotonde. Het is hier oppassen geblazen maar er is gelukkig een middeneiland. We komen bij de parkeerplaats bij de Westervesting. Hier kan het richtingsbord voor fietsers beter zichtbaar worden geplaatst.

We fietsen het centrum van Edam binnen. Er is weinig ruimte voor al het verkeer en daarom is op de meeste plaatsen gekozen voor 1 richtingsverkeer (fietsers uitgezonderd). Toch komen fietsers in de smalle straten regelmatig in de verdrukking. We gaan verder via de Voorhaven bereiken we de Oosterkade. Hier liggen twee ophaalbruggen waar auto’s net langs kunnen. Vooral de Kettingbrug is bijzonder smal.

Op de pedalen verder via de burgemeesterVersteeghsingel naar de Broekgouwstraat. Fietsers die vanuit de Broekgouwstraat rechtsaf richting de Versteeghsingel willen rijden vaak per ongeluk over het voetpad.

Ook het hekwerk doet op deze plaats wat vreemd aan. Het hekwerk heeft hier geen functie en vormt een obstakel voor fietsers.

Verder maar weer we komen op Grote Ven bij de kruising met de Dijkgraaf de Ruiterlaan. De straat is aan groot onderhoud toe. Fietsers vanuit de Grote Ven die linksaf naar de de Ruiterlaan willen hebben een lastige oversteek.

Wij vervolgen onze tocht naar de kruising  Scholeksterstraat en de Torenvalkstraat.

De kruising is een plateau waarbij de Torenvalkstraat in de voorrang staat. De haaientanden zijn niet erg duidelijk en het plateau doet denken aan een 30 km gebied (waarbij rechts voorrang heeft). Dit kan een stuk verbeterd worden door bijvoorbeeld door een doorgetrokken fietsstrook en/of een vluchtheuvel.

We zijn na bijna twee uur fietsen en kijken aan het eind van de tocht gekomen. De Julianaweg slaan we over de gemeente is op de hoogte van onze wensen wat deze weg betreft.

We sluiten de schouw af met een drankje op het terras en zijn benieuwd wat de gemeente met onze opmerkingen gaat doen.

Categorieën